Verdens stemmedag

I dag, torsdag 16. april er Verdens stemmedag  – World  Voice Day. Hva vil det si?

Professor Kåre Bjørkøy har skrevet slik om dette:

Stemmen vår er vel verdt en global markering. Stemmen er vi avhengige av hver dag, livet ut; enten vi skal snakke, synge, eller uttrykke oss på andre måter. Vi er avhengige av å ha en frisk stemme, som fungerer som normalt. Stemmer kan endre seg, og noen ganger kan stemmen svikte helt. Stemmen vår tåler utrolig tøff behandling, men den er samtidig sårbar og kan lett ta skade.

Videre skriver han:

VI TRENGER MER FORSKNING

Forskning på stemmen er svært viktig for å bringe stadig ny kunnskap om hvordan stemmen kan trenes og tas vare på. Dette er ikke minst viktig i vårt moderne samfunn, der vi ofte lever og jobber i omgivelser som er annerledes enn i tidligere tider.

Luftforurensning, bakgrunnsstøy, inneklima – dette er noen av de faktorene som påvirker stemmehelsen til utallige mennesker hver dag.

Astma, allergi og andre luftveissykdommer rammer stadig flere mennesker i det moderne samfunn. Plager som kan skyldes livsstil og kosthold kan også påvirke stemmen negativt, slik som ”sure oppstøt”(gastro-esophagal reflux).

Kunnskap om hvordan å forebygge og hindre stemmeskader blir stadig viktigere i en verden i hurtig endring.

Å synge er en egenskap og en ferdighet  som kan følge oss mennesker fra første til siste leveår. Sang uttrykker sosialt fellesskap, tilhørighet, livsglede.  Stemmen vår har uendelige mange måter å lage lyd på, og stadig nye former for sang utvikler seg. Menneskestemmen er vårt beste medium til å formidle følelser og skiftende sinnsstemninger, og gjennom sang kan vi nå andre på en helt annen måte enn når vi prater sammen. Sang er et  av de viktigste innslag i all musikk til alle tider. Sang er også egnet til å behandle alvorlig sykdom og lindre smerter, savn og sorg.

Vi trenger derfor en årlig påminnelse om hvor viktig stemmen er, og at vi på en slik måte kan bidra til at forskning, pedagogikk, terapi med stemmen i fokus får større oppmerksomhet i den moderne verden.

ARRANGEMENTER I NORGE:

Det er ni Verdens Stemmedag- arrangementer i Norge i år. Det er flott! Arrangementene er spredt fra Oslo i sør til Bodø i nord. Vi har allerede presentert koramaratonen i Trondheim, lunchkonserten i Oslo og musikklinjeelevenes konsert i Bodø. I tillegg er det flere arrangementer i Bergen, Oslo og Trondheim samt på Hamar.

Bergen:

Koret Sola Fide markerer dagen på øvelsen sin.

M. Rodgers magiske viseunivers spiller konsert.

Seminar: Wolfgang Schmied: “koka-kaka-di-ze-ze-ze”: Vocal proverb Expression and affect regulation in improvisational Music therapy With children With autism.
Harald Bjørkøy: Primal Sound: Our universal Language?
Isak Mjanger: Constrictor pharyngeal Muscles that cause globus sensation, voice – and swallowing problems.

Hamar:

The Birth of the Voice – foredrag om Kirsten Flagstad

Oslo:

Syng! – konsert med Oslokor og elever fra musikkteaterlinjen ved Bårdar.

Trondheim:

Konsert på Ringve – med sangstudenter fra NTNU og blandakor fra distriktet.

 

Så la oss sammen sette fokus på stemmen – gi stemmen den plassen den fortjener. Ha en god Verdens Stemmedag!

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.